En björntjänst

Publicerad 06.03.2016 kl. 23:38

Idag var vi och såg The Revenant, filmen som bland annat gav Leo sin hett efterlängtade Oscar.

Filmen är vacker, landskapen otroliga. Storyn…jag är ännu lite tveksam. Det var nånting med glorifieringen av den lidande manliga kroppen, de trots allt ganska endimensionella kåraktörerna och Leos ständigt lidande min som inte funkade för mig. Hur mycket jag än tycker om Sagan om ringen blir Frodos ständigt lidande min genom filmerna lite…enformigt.

Det är paradoxalt att resultatet känns sentimentalt. Berättelsen är i övrigt mycket direkt, naturen står i fokus, och människans lott här på jorden är att lida.

Att leva är att ha ont, är ett av filmens budskap.

Och ont har Leo mest hela tiden. Han har ont som du inte har sett i en Western förr, denna mytomspunna amerikanska flera gången dödförklarade genre. Han drivs av samma bränsle som i Sergio Leones filmer (eller i flertalet western förresten); hämnd.

Däremellan vill Iñárritu slå ett slag för amerikas ursprungsbefolkning, first nations. Och eftersom det är en visuell regissör skall vi ha med lite drömsekvenser, kyrkoruiner och döda människor som viskar. Ja, jag vet, jag överdriver lite. Berättelsen är välgjord, och landskapet så storslaget att det förlåter mycket. På en stor duk (vi satt dessutom på första raden) blir det än mer grandiost. Men någonstans tar bilderna slut. Berättelsen är för endimensionell. Samma kardinalfel som så många andra westernfilmer stupat på. Jag vet inte om det är naturen eller genren som ätit upp sin regissör, men slutresultatet är långt ifrån tillfredsställande. Här kommer den andra paradoxen: Trots allt närgånget betraktat lidande förblir jag oengagerad. Det är som om filmen saknar ett hjärta. Vi drunknar i bilder, lidande och budskap.

Men vi kommer ut på andra sidan, utan en skråma på vår själ.

Iñárritu gör sitt bästa, men misslyckas på upploppet.

Tyvärr.

Håller du med mig, eller tycker du annorlunda? Berätta! Jag är nyfiken.

 

-Johanni

#Blogg100 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver?