Heliga ändamål

Publicerad 14.12.2015 kl. 23:02
Net Neutrality protest at  Google HQ - GoogleRally 72

Får man göra vad som helst i det godas namn? Google har devisen don’t be evil, och säger sig jobba för mänskligheten. Samtidigt samlar de in information om var och en av oss, profiler som säljs till annonsörer och gud vet vilka andra.

Bill Gates har lovat bort största delen av sin förmögenhet till välgörande ändamål, och det är ju fint. Men hur fick han ihop de där pengarna?

Marc Zuckerberg har fått barn och gjort en Gates. Visst finns det mycket fint med Facebook, men också en hel del misogyni, hat, hot, sladder och tidstjuveri.

Genast någon går över gränsen heter det att ändamålen helgar medlen. Om det är för ett gott ändamål är det på något sätt mer ok.

Stater får inte invadera vårt personliga rum, snoka, bevaka eller hota oss. Om det inte är för att skydda oss förstås.

Företag får inte göra pengar på våra personligheter (åtminstone inte utan att vi går med på det). Om de inte ger bort pengarna till välgörande ändamål förstås.

Problemet är väl, såvitt jag förstår, att makt så lätt korrumperar. Du kanske ville väl, eller åtminstone inte illa, men så gick det som det gick. Exemplen på när det gick snett känns vara betydligt fler än motsatsen.

IKEA utarmar lokal industri, använder barnarbetskraft, pressar underleverantörernas priser, bryter mot miljölagar…och tillverkar hopfällbara hem för flyktingar. Är de alltså onda?

Den nya tekniken har löst massor av problem och är på god väg att lösa en hel del till. Tekniken har också på allvar ritat om den industriella kartan. Jobb försvinner, branscher försvinner, stater påverkas. Vår medellivslängd ökar, när de fysiskt tunga och farliga jobben minskar. Samtidigt fortsätter klyftorna mellan de som har och de som inte har att öka våldsamt. En del av orsaken ligger i den globala spekulationen, som nu långt automatiserats och drivs av algoritmer.

De senaste decennierna har vi gjort banbrytande teknologiska, medicinska, biologiska och kemiska upptäckter. Inget tyder på att den utvecklingen skulle mattas av, snarare tvärtom.

Men hinner vi själva med? Klarar vi av att uppdatera oss till den nya tidens norm, och klarar vi av att hantera de många falluckorna som väntar? Baserat på hur vi klarat oss hittills är jag inte alltför säker. Är du

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver?