Allt är upplyst

Publicerad 07.12.2015 kl. 07:33

Pilar genom tysta och nästan tomma gator. Den stora mercedesbilen är tyst, motorn är kraftig. Allting är upplyst, men inga människor syns. Ljusen är av alla de slag, små, stora, starka, färgade. Månen hänger på sniskan över staden. Vinden som igår bröt grenar och ruskade om taken har tillfälligt lagt sig. De första bussarna kör redan mot centrum. Byggarbetsplatser är som upplysta scener, i väntan på dagens föreställning. Asfalten blänker våt och svart, den glänser i ljuset av bilens strålkastare. Musiken är dämpad, något klassiskt.

För en stund delar vi samma utrymme, tystlåtna. Bakom ögonlocken lurar sömnen, som ännu inte släppt sitt grepp.

Destinationen för oss snabbt genom gator som annars är trögflytande, nu tomma och därför utan motstånd. Utanför stadsgränsen ökar farten, bilen kommer i sitt rätta element. Vi forsar fram som på en flod. Ett kontinuum som ohejdbart vill vidare.

Flygplatsen är en annan värld. Här finns ännu fler ljus, ordnade rader, allting har sin plats. Det mänskliga sinnets känsla för organisation. Lastkajerna väntar på frakt. Bagagevagnar står uppradade, färdiga att fyllas.

Utanför ingången, trångt och kaotiskt, långa rader av röda ljus, när alla skall in och snabbparkera på samma fåtal platser.

Inne i terminalen råder lugn, allt flyter på enligt en i förväg uppgjord plan. Alla vet vad de skall göra, och gör det effektivt.

Den tidiga timmen gör folk än mer tystlåtna än vanligt. Vi talar med låga röster, som vore vi i kyrkan. Eller på ett museum. Även här är allt upplyst, men ljuset är förlåtande, inte vitt eller skarpt. Små öar av ljus i det stora mörkret. Inte undra på att vi håller tänt i detta land. Ljuset gör ett hem av varje plats. Ljuset gör oss synliga, samtidigt som det stänger ute.

När planet lyfter släcks kabinbelysningen. Vi stiger upp i mörkret.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver?