Kvarlämningar

Publicerad 06.12.2015 kl. 22:59
London - Selfridges

Vad är det som blir kvar? Ser på sista avsnittet av första säsongen av tv-serien om varuhuset och familjen Selfridge. Det är inte överdrivet bra gjort, men det är lätt att titta på, och det är lätt att följa med. Lite vardagseskapism, om du så vill. Patriarken är arbetsnarkoman. Han lever för att jobba, och han får aldrig nog. Han drivs hela tiden framåt, som en alltför spänd uppdragbar nickedocka. Någonting måste en ju ha som driven en framåt, annars hände aldrig någonting. Men hur reglera detta, så att du inte bränner slut? I vårt kapitalistiska samhälle, som Selfridge på alla sätt representerar med sina klassindelningar, sin hyllning till driftighet, sin hedersknyffel till chef som är allas far och sitt fokus på konsumtion som vägen till lycka, finns det inte mycket plats för annat. Vi får lära oss att alla människor drivs av sina lägsta instinkter. Vi gör inget gratis, vi vill alltid ha en belöning. Belöningen kan vara pekuniär, den kan vara social status, den kan vara kärlek.

Selfridge, denne self-made man från USA, med sin cylinderhatt, sina propra kläder och sin cigarr, är som taget ur ett Monopol-spel. Han är arketypen.

Men inte heller han är lycklig. Affärerna går bra, men på bekostnad av bland annat hans familjeliv. Och han upptäcker att all framgång, alla pengar och alla social status i världen väger lätt om du är ensam. Om din fru och dina barn inte längre känner igen dig, utan ger sig av.

Där sitter du i ditt tomma palats, med större framgångar än du någonsin vågat drömma om. Men det var inte det du ville ha.

Samma tanke återfinns som löpande grundtema i Netflix-serien House of Cards. Du kan bli president i världens mäktigaste stat, men du står där ändå naken.

Det brukade var populärt att håna medelklassen för sin ynklighet, sin futtighet och sin provinsialism. Det finns många teaterpjäser som fokuserar på just detta.

Och så finns det tv-serier som försöker både äta kakan och ha den kvar, bländade av maktens skimmer, bländade av framgången, men med ett patos av förskräckelse. Av att vad var det vi sa. Man ska inte ta för sig för mycket.

För, vad är det du vill åstadkomma? Hur vill du bli ihågkommen? Vad är det egentligen du, och jag, lämnar efter oss?

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver?