Sovsug

Publicerad 02.12.2015 kl. 23:43

Falling Asleep At The Beach

Så kommer den, tröttheten. Min gamle vän. Den väntar tålmodigt medan jag gör det jag måste. Den tittar på men är inte uppmärksam. Den bidar sin tid. Den vet att jag kommer emot förr eller senare. Det är oundvikligt. Så den är inte stressad. Har inte bråttom.

Den omfamnar mig alltid. Som en nyförälskad, eller en hund när du kommer hem efter jobbet. Den ställer inga krav. Den orerar inte om trohet. Tröttheten blir inte svartsjuk om jag flörtar med tuppluren. Den välkomnar powernapen som vore de gamla vänner.

Nu har den ju dessutom mörkret på sin sida. Senhösten och vintern är dess bundsförvanter.

Sällan är jag så trött efter jobbet som mörka vintereftermiddagar på bussen. Då somnar jag gärna.

Att sova är inte samma som att dö. Sovandet är en högst aktiv process, där hjärnan (och kanske också kroppen) jobbar för fullt. Jag minns berättelser där karaktärerna frågat sig vilket av tillstånden som är ”sannare”. Livet i det undermedvetna är svårt att komma åt, men det har nog sin egen logik. Tröttheten är skymningslandet, garderoben innan Narnia. Det är då jag är trött som jag ibland kan dagdrömma. Den andra sidan knackar på och kommer på en kort visit.

Då tröttheten blir för tung att bära sjunker jag ner i Fatboyen på jobbet och slumrar till. Kroppen slappnar av, stressen upplöses i dimma.

Jag behöver inte längre ha full kontroll Jag kan köra på autopilot ett tag nu.

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver?
Blir inte trött av att läsa ditt inlägg. Snarare behagligt avslappnad. Gott att få ta del av dessa väl valda ord.
Ulla Maria03.12.15 kl. 01:03
Oj, tack! :-)
04.12.15 01:27
Det är skönt att sova och tröttheten ska bejakas. Å andra sidan är det en gåva att kunna sova. Jag har haft perioder av sömnsvårigheter under livet och det är inte kul. Att sova är en njutning.
Per-Anders03.12.15 kl. 23:13
Ja, precis så tänker jag också!
04.12.15 01:27